<a href=showthread.php?s=&postid=8950539#post8950539 target=_blank>Originally posted</a> by MadTownMax
Serioussnaps - Is there a reason you left out the tablespoon of Sugar?
I also made some pappone last week and I like the results so far... I especially liked the sugar addition (to swing the balance more in favor of bacteria) as I was having a slight algae problem (cyano .... ) and that has disappeared since I started dosing about 5ml every other day in my 120-gallon LPS/softie tank (sorry all you SPS guys)
I used about 1/2 cup ice cubes and then topped that off to fill the cup with water so that I didn't have to wait for the blender to stay cool during the long mixing process.
The I made some slight variations to my recipie also as the scallops available to me were super-size (like a hockey puck) and the clams were very small - so I used 10 clams and only 2 scallops - I only did this to try to preserve the ratio of seafood intended to be used in the recipie - hopefully I didn't mess it all up....
I froze the resulting mixture (like a milkshake) into four (4) quart-size sandwich bags and froze them flat in my freezer - I then thaw it out before feeding the tank and measure it with a pippette to get an idea of serving size until I get used to it...
If anyone has any additions/corrections/comments about any of this I'm all ears.
And where is that Italian article! I'm waiting![]()
Ciao


riguardo al tuo discorso, ti posso dire che se avevi problemi con i ciano, evidentemente hai esagerato un pò con l'alimentazione...controlla sempre tutti i valori..se vedi alghette di vario tipo diminuisci subito la razione di pappone..sempre se si tratta del pappone classico, quello preparato secondo la ricetta.....per altri tipi di pappone non posso aiutarti.
attento anche allo zucchero...se ne dosi troppo rischi di incorrere in un collasso della flora batterica....non succede nulla, ma potresti ritrovarti con l'acqua della vasca bianca!quindi segui sempre le dosi consigliate...mai esagerare!se dovessi avere un fenomeno di questo tipo(acqua completamente bianca) basta aggiungere un integratore batterico, per ristabilire la flora, e nell'arco di 1 o 2 giorni tutto torna alla normalità.....
lo zucchero è molto utile, ma come per tutte le cose deve essere usato con attenzione.
ciao Fabio